Het faalangstexamen

Het faalangstexamen is speciaal bedoeld voor examenkandidaten die niet optimaal kunnen presteren omdat zij  last hebben van faalangst.

 

 

Positieve resultaten

Na een uitgebreide proefperiode is bij het CBR gebleken dat een rijexamen voor faalangst positieve resultaten opleverde bij de kandidaten. Er was sprake van realistischere prestaties waarbij spanningen duidelijk verminderd konden worden. Daarom is besloten het speciale faalangst rijexamen definitief in te zetten en sindsdien kan in principe iedereen het aanvragen.

Het faalangstexamen duurt 80 minuten in plaats van de gebruikelijke 55 en wordt afgenomen door een speciaal voor het faalangstexamen opgeleide examinator. Een belangrijk verschil met een gewoon rijexamen is dat je zelf 1 of meerdere time-outs mag vragen tijdens het faalangstexamen. Zo kun je weer even tot rust komen als je erg nerveus wordt. Je examinator kan je tijdens het faalangstexamen ook een time-out opleggen als hij denkt dat dit nodig is. Het faalangstexamen is verder niet makkelijker dan het CBR rijexamen, je moet aan dezelfde eisen voldoen als ieder ander.

Weet je van jezelf dat je faalangst hebt, dan is het verstandig dit aan te geven bij je rijinstructeur, wij zijn allen gespecialiseerd in het opleiden van kandidaten met faalangst.

Je kunt dan al vanaf je eerste rijles bezig zijn met het onder controle krijgen van je faalangst en niet pas op de examendag zelf!